Koopwoningen in 2018 duurder, maar aantallen verkopen gedaald

Vanaf 2016 lagen elk kwartaal in alle provincies zowel de prijzen van bestaande koopwoningen als het aantal verkopen hoger dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2018 waren de koopwoningen opnieuw duurder, maar werden voor het eerst na medio 2013 in alle provincies minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Bestaande koopwoningen waren in het vierde kwartaal van 2018 gemiddeld 9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was ook de gemiddelde prijsstijging voor het jaar 2018. Na 2001 is de gemiddelde prijsstijging niet zo hoog geweest als in 2018. Het aantal verkochte woningen bedroeg in 2018 ruim 218 duizend. Dat is een daling van 9,7 procent ten opzichte van 2017, maar wel het op een na hoogste aantal verkopen ooit.

In alle provincies minder woningen verkocht

In alle provincies zijn in het vierde kwartaal minder woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Prijsstijging en daling verkopen het grootst bij appartementen

Alle woningtypen noteerden in het vierde kwartaal een prijsstijging en een afname van het aantal verkopen. De prijsstijging van appartementen was met bijna 13 procent het sterkst. Bij de overige woningtypen varieert de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder tussen de 7 en 9 procent.

Ook de daling van de verkopen was het grootst bij appartementen. Er zijn bijna 24 procent minder appartementen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de overige woningtypen varieert de daling tussen de 7 en de 15 procent.

NVM

De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM- makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Recent bekeken